domenica 28 dicembre 2008

Un conte de Nadal

Molts pobles arreu del món tenen sers mitològics que una volta a l'any, generalment per Nadal, porten als més menuts regals. Est és el cas de la Befana en moltes zones d'Italia, o del ya internacional Pare Noël, o del Tió en Catalunya, ... Sembla ser que en la Nació Valenciana fa un temps també existia una figura, mitològica pense yo, que regalava una cosa molt especial als habitants d'estes terres. Segons em contà un vell del poble, este ser era la Tia Vergonya.
Com he dit, la Tia Vergonya visitava, per lo manco una volta a l'any, als habitants d'este país. Ni scalestrix's ni ninetes de Famosa, tampoc jerseys o les tòpiques mudes portava esta velleta. Lo que duya eren dos cosetes molt especials: consciència i sanc. Fent cas a la tradició oral qui rebia estos presents era capaç de solventar problemes que els angoixaven. I no només eren regals fets a títul individual, també ho eren a nivell colectiu. Em contà el meu confident un d'estos casos on la Tia Vergonya actuà pel be comú. Pareix ser que hi havia un poblet ric i orgullós d'on manava un home d'alta alcurnia que un dia, per consell de sa mala muller, va decir arrancar un tros de terra i desfigurar el terme. Quan d'això s'enterà la Tia Vergonya va deixar en totes les cases del poble els seus obsequis. Al dia següent els habitants s'ompliren de consciència i es van reunir per a tractar l'assunt. Llavors la sanc els va conduir a la casa del senyor i en paraules carregades de revolució i protesta conseguiren mantindre el seu poble tal com era.

Per desgràcia hui la Tia Vergonya ha sigut raptada per l'oblit i aquella consciència i aquella sanc han sigut abandonades. La desidia ha substituït a la consciència i la sanc que nos alimentava en els difícils temps ha sigut desplaçada per l'orchata, “que és més de senyorets”. Per açò, en estos moments de vots inútilment útils venuts per 400 euros, de nacionalismes estrangers que nos desvirtuen ab la seua odiosa xenofòbia oblidant que ells també són immigrants, d'egos i de crisis, en estos temps, com deya, reclame que lliberem a la Tia Vergonya.

Nessun commento:

senyera de lluita Bandera nacional valenciana
Creative Commons License
Est obra està baix una llicència de Creative Commons.
Xarcia de Pensament valencianiste