Per diversos motius he hagut d'estar un poc apartat de l'acció de deixar correr les paraules en la Xàrcia. Una xàrcia que no ho és només per la seua accepció com a sinònim de ret, sino també per aquella que definix la paraula com al conjunt de vetes d'una embarcació; unes vetes que sense elles el barco, convertit ací en metàfora del valencianisme, difícilment podria navegar.
Llevant alguna excepció, com és el meu cas, tots els autors/pensadors/teòrics que estan en este proyecte porten ya una cantitat considerable d'anys en una lluita, la valencianista, que perseguix el reconeiximent del dret dels valencians a decidir allò que volen ser i com volen ser. Podem dir que en esta Xàrcia tenim una “optimata katerva” (o colla dels millors) de lluita per la llibertat, pero se que no són els únics. Em consta que en el valencianisme encara hi han molts “optimates” que tenen molt a dir. Tal vegada ad alguns els moga la por a enrolar-se en un nou proyecte, en el perill de nou fracàs que la novetat pot supondre; tal volta ad atres els moga la desconfiança de que el nom que s'han creat dins del valencianisme es manipule ab obscurs fins,... Front ad açò només puc dir-los que este proyecte, com el mateix proyecte d'enKara, pot anar lent, pero volem fer les coses be per a no tornar a parir un proyecte mort. Busquem passos ferms i segurs, passos sòlits, de vegades malabaristes per a no entrar en polèmiques estèrils i desconfiances infundades. Lo nostre no és crear cap capelleta de ningú, lo nostre és fer possible que eixe barco del valencianisme es cree, ab les seues xàrcies, les seues veles, els seus remers i, lo més important, un barco comandat per la força d'un braç unit, per el braç del valencianisme. Un barco que en breu puga navegar per les aigües d'esta terra farcida de despropòsits i que aborde les consciències dels seus ciutadans.
Espere que en breu en sigam més, perqué darrere de la Xàrcia, com darrere de enKara, no hi cap nou palleter, cap obscur fi de creuar ponts; perqué darrere d'estos proyectes només està la llibertat i l'independència d'una actitut de maulets, perqué darrere només està Valéncia.
7 commenti:
Els optimates ('els hòmens excelents') van constituir la facció aristocràtica de la República Romana tardana. Desijaven llimitar el poder de les assamblees populars romanes i aumentar el del Senat Romà, al quí consideraven com més estable i millor a l'hora de buscar el benestar de Roma. Els optimates van favorir als nobiles (famílies nobles) i es van opondre a l'ascensió dels 'hòmens nous' (plebeus, normalment naixcuts en les províncies, les famílies dels quals no tenien experiència política) dins de la política romana.
Els optimates van conseguir la seua hegemonia durant la dictadura de Lluci Corneli Sulla Fèlix (81 a. C.-79 a. C.). Durant el seu mandat, les assamblees populars van ser desposseïdes de quasi tot el seu poder, el Senat va passar de 300 a 600 membres, milers de soldats van colonisar el nort de la Península Itàlica i membres de la facció popular van ser eixecutats per mig de les llistes de proscrits.
¿Este es el tipo de “regim valencianiste” que desiges?
M'encanta que tingam gent tant lletrada dins del valencianisme (no és ironia). Com be sabras les paraules canvien de significat i, en ocasions el seu sentit primogèneu es pert. Comentes tota l'història de l'inici dels optimates, pero oblides que l'idea es manté en el temps. Podríem parlar de l'idea d'optimata katerva en temps de Carlomagne on el rei era un primus inter pares (el primer dels iguals) d'un grup d'optimates... Pero la meua idea al posar eixe nom no era retraurem a l'epoca de l'antiga Roma si no expresar l'idea, més actual quan s'usa el terme que yo he expresat, d'un grup que per determinats factors podem considerar destacats dins del valencianisme. Com també he dit, crec que no són els únics i que fa falta que hi haja més gent ací.
De totes formes anònim (que ya podries haver deixat el nom a vore si nos coneguem i podem pendre algo mentre discutim si és o no vàlit usar la designàcio que he empleat)moltes gràcies per la teua opinió puix a qui s'acoste a llegir este humilt blog a part de la meua visió personal de les coses tindrà una bona lliçó d'història.
Quin nivell de comentaris, això es bo, sempre que els demés vos entenga'm, hehe.
Crec que fa falta eixe pas ferm com també cal mirar a l'horisó, i ser permeables a les noves idees que venen de fòra. En eixe sentit els blogs poden ajudar si els autors tenen eixa actitut a l'escriure.
Respecte a lo de xàrcia, per a mi i suponc que per a els més majorets dels pobles costers, fa referència al conjunt d'instruments de peixca que inclou una ret. Aixina ho arrepleguen també els diccionaris. Lo d'utilisar xàrcia com a sinònim de ret pareix que siga per imitació del català que promou l'universitat.
A mi el del primer comentari em recorda als sofistes grecs (o a Javier Nart més modernament) és dir, persones que parlen de qualsevol cosa utilisant aquelles funcions que els donen certa credibilitat (copiar de la wikipedia en este cas) per a donar una image sesgada i trencar el mensage de l'autor original "¿es aixo lo que vols per al valencianisme?"
En definitiva, que no ha pillat l'idea del mensage original o en mala fe ho traspola a una época i uns règims que res tenen a vore en una ret virtual. Cada u que ho entenga com vullga.
En quant a lo dels noms, berarma, a mi m'agradaria que es gastara la paraula "quaderns" en conte de "blogs" i "xarcia" en conte de "bloosfera o blogroll". Esta clar que la "ret" seria "internet" i que hem de ser permeables i 2.0 pero tambe seria interessant que utilisarem les nostres paraules en conte d'agarrar-les d'atres llengües mentres pugam. I nosatres, els usuaris, som els que podem fer que això es conseguixca.
Robert, que conste que no he dit com m'agradaria que s'usaren les paraules, sino com crec que és la forma correcta. Si una xàrcia i una ret han segut sempre coses diferents, aixina ho recorde yo i ho arreplega també el diccionari, no li peguem més voltes.
preberite celoten blog, kar dober
molt intiresno, gracies
Posta un commento